Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 19 juli 2023

Uw bedrijf in ontwikkeling? Laat de pensioenregeling dat ook doen!

De Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is per 1 juli 2023 wet geworden. En dat betekent nogal wat voor ‘de pensioenregeling’. Zeker voor bedrijven in ontwikkeling.

Niet alleen zijn de verplichte bedrijfstakpensioenfondsen (Bpf) gezien de naderende transitie nog actiever in het ‘opsporen’ van werkgevers die onder de verplichtstelling vallen, maar ook bij een fusie en/of overname speelt de WTP.

Verplichtstelling

Uiterlijk 2028 moeten alle pensioen omgezet in het nieuwe systeem. We gaan van een recht op een voorwaardelijke pensioenuitkering naar een eigen pensioenpot. Dit betekent dat alle bedrijfstakpensioenfondsen hun ‘data’ op orde willen hebben. Daarna gaat iedereen sparen voor zichzelf. Als dan blijkt dat een bedrijf achteraf toch bij een Bpf hoort, dan kan de de premie veel lastiger dan nu verhaalt worden op het collectief. Als u dus een bedrijf overneemt waarvan dan blijkt dat ze toch onder een Bpf vallen, dan kan de rekening duur uitvallen.

Ook als uw bedrijf zich ontwikkelt kan het zo maar zijn dat een verplicht Bpf van toepassing is. Check de komende jaren dus extra goed of u onder een Bpf valt of niet. Bij twijfel contact zoeken met het Bpf en/of ons natuurlijk! In overleg kan er veel ‘opgelost’ worden als dat nodig.

Compensatie-regelingen

Onderdeel van de wet is mogelijke compensatie voor 45-plussers. Nu deze groep niet meer kan profiteren van de doorsneepremie (waarbij jongeren betalen voor ouderen), moeten zij gecompenseerd worden. Dat wordt per onderneming definitief geregeld en dus niet op branche-niveau of Bpf-niveau. Als u dus een bedrijf overneemt moet u bij de pensioen due diligence goed onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de overname.

Als u de overgenomen werknemers opneemt in uw eigen regeling, krijgen zij namelijk recht op dezelfde pensioencompensatie zoals die bij u geldt. Als ze in hun eigen regeling blijven, dan houden ze hun rechten.

Flatrate-premie

Zittende werknemers mogen tot hun pensioendatum de stijgende staffel-beschikbare premie houden. Vanaf 2028 moeten nieuwe werknemers een flatrate-premie krijgen. Als u dan na een overname en na 2028 wilt harmoniseren, dan zult u alsnog de werknemers die voor 2028 al in dienst waren moeten compenseren. Ook daarmee moet u dus bij een overname rekening houden.

Conclusie

De conclusie kan zijn dat als gevolg van de Wet Toekomst Pensioenen een goede pensioen due diligence nóg belangrijker wordt!

Om u een beetje op weg te helpen hebben we een checklist samengesteld met de belangrijkste aandachtspunten. Vul onderstaand formulier in en wij mailen u de checklist direct.

Download checklist Pensioen Due Diligence

  •  *
  • naam@bedrijf.nl

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*