Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief Lid worden

Geplaatst op 09 april 2025

Pensioen en echtscheiding, geef het de aandacht die het verdient!

Pensioen is bij een echtscheiding vaak het ondergeschoven kind, maar vertegenwoordigt naast het te verdelen huis vaak het grootste financiële belang. Geef pensioen bij scheiding dan ook de aandacht die het verdient. Daarbij kijk je niet alleen naar het huidige wettelijke stelsel, maar ook naar hoe het eerst geregeld was en eventuele afspraken tussen partijen over de verdeling van pensioen. Een recente uitspraak van Rechtbank Limburg (8 januari 2025, ECLI:NL:RBLIM:2025:1418) is hiervan een mooi voorbeeld. In deze uitspraak waren partijen huwelijkse voorwaarden overeengekomen, maar ook een specifieke bepaling over pensioen in het echtscheidingsconvenant.

Wat was er aan de hand?

Partijen zijn op 17 februari 1989 onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, dus vóór de inwerkingtreding van de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wet VPS) per 1 mei 1995. Daarvoor werd pensioen alleen verdeeld als sprake was van een gemeenschap van goederen (Boon/van Loon-arrest). In de wet VPS wordt geregeld dat, ongeacht het huwelijksgoederenregime, 50% van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen aan de ex-partner toekomt. Uitzonderingen zijn afspraken gemaakt in huwelijkse voorwaarden of echtscheidingsconvenant. In de voorwaarden is opgenomen dat “generlei vermogensrechtelijke gemeenschap” tussen partijen bestaat. In 2010 is de echtscheiding aangevraagd. Partijen zijn in dat kader een echtscheidingsconvenant overeengekomen. Hierin is opgenomen dat het door de man tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen wordt verdeeld. Ook is opgenomen dat de man afstand doet van het door de vrouw opgebouwde pensioen. De effectuering van de verdeling zullen partijen nog verder afspreken.

De man heeft vanaf 2016 prepensioen ontvangen en ontvangt vanaf 2021 zijn ouderdomspensioen. Vanaf 2023 heeft de vrouw de man verzocht mee te werken aan de verevening van zijn pensioen. De man heeft dat geweigerd. De vrouw vordert bij de rechtbank alsnog een deel van het pensioen van de man.

Oordeel rechtbank

Volgens de rechtbank hebben de opgestelde huwelijkse voorwaarden geen werking, nu deze dateren van vóór de Wet VPS. De Wet VPS is dan ook van toepassing. Echter, zo overweegt de rechtbank, partijen hebben in het echtscheidingsconvenant afwijkende afspraken gemaakt (man maakt geen aanspraak op pensioen van de vrouw en pensioen van de man wordt verdeeld). Daarom is de Wet VPS alsnog niet van toepassing en heeft de vrouw geen recht op verevening. Op grond van het convenant heeft de vrouw wél aanspraak op een deel van het pensioen van de man. Het pensioen van de man maakt alsnog onderdeel van de gemeenschap uit. Dit op grond van de gemaakte afspraken in het convenant. Daardoor kan de vordering van de vrouw niet verjaren. Ook is geen sprake van rechtsverwerking, omdat tijdsverloop alleen hiervoor onvoldoende is. De vrouw krijgt dus recht op 50% van het door de man tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. De man mag zich over de hoogte nog uitlaten.

Lees meer

Vergeet bij echtscheiding ook niet het pensioen te verdelen, want als men het regelt op moment van scheiden, dan worden langdurige discussies achteraf voorkomen.

Pensioenverdeling bij echtscheiding

Conclusie

Het is de vraag of met de afspraak in het convenant daadwerkelijk de Wet VPS niet op het pensioen van de man van toepassing is. In ieder geval krijgt de vrouw toch het pensioen waarop ze vond dat ze recht had. Pensioen en echtscheiding blijft complexe materie, die de nodige aandacht verdient. Dit kan al bij aangaan van het huwelijk, maar moet in ieder geval op het moment van scheiding.

Laat u informeren over het financieel belang, de mogelijkheden en de valkuilen. Hierin staat Gommer Advocaten u graag bij. Lees ook mijn whitepaper pensioen & echtscheiding voor meer informatie.

mr. Linda Evers MPLA CIL

Whitepaper pensioen & echtscheiding

Lees het whitepaper over pensioen en echtscheiding van mr. Linda Evers MPLA CIL en mr. Theo Gommer MPLA CCFP. In een notendop leert u alle ins & outs en mogelijkheden binnen de huidige en toekomstige wetgeving.

Vraag het aan via het formulier hieronder.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*