Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 06 mei 2020

Nabestaandenuitkering versus nabestaandenpensioen

Zijn de Algemene Nabestaandenuitkering (Anw-uitkering) en het nabestaandenpensioen verschillende uitkeringen? Jazeker. Opvallend is vervolgens dat het kabinet wil gaan bezuinigen op de nabestaandenuitkering, en daarbij het nabestaandenpensioen als argument gebruikt.

Hoe zit dat nou precies? Om die vraag te beantwoorden, schets ik allereerst even kort de verschillen tussen beide begrippen.

Nabestaandenuitkering

Allereerst de in 1996 in werking getreden Algemene Nabestaandenuitkering (Anw-uitkering), waarop u recht heeft als uw partner komt te overlijden voor uw AOW-gerechtigde leeftijd en uw kinderen jonger dan 18 jaar heeft – óf wanneer u voor meer dan 45% arbeidsongeschikt verklaard bent. Dit is een overheidsuitkering, betaald uit belastingheffingen.

En het kabinet wil dus gaan bezuinigen op deze uitkering. Men vindt dat u hier alleen nog recht op zou moeten hebben als u geen andere inkomstenbronnen meer heeft.

Punt is dat het kabinet deze voorgenomen bezuiniging stoelt op de aanname dat nagenoeg iedereen via een pensioenfonds een nabestaandenpensioen opbouwt. Dit is volgens vakbond CNV echter helemaal niet zo: ‘‘miljoenen Nederlanders bouwen niets op’’, aldus de vakbond.

Nabestaandenpensioen

Dat brengt mij bij het nabestaandenpensioen. Formeel trouwens ook wel partnerpensioen genoemd. Deze uitkering wordt – indien aan de orde – opgebouwd via de pensioenuitvoerder van de werkgever van uw partner. Maar daar zit meteen de crux. Een aanzienlijk deel van Nederland bouwt dus helemaal geen nabestaandenpensioen op.

Het argument van het kabinet om – al wijzend naar het nabestaandenpensioen – te bezuinigen op de nabestaandenuitkering, loopt dan ook spaak. Maar wat nu als de voorgenomen bezuiniging wordt doorgezet? Voor veel mensen dreigt dan een inkomensgat.

De grote vraag is dan ook: bouwt mijn partner eigenlijk wel nabestaandenpensioen op?

Het is goed om u daar eens in te verdiepen, ter voorkoming van onaangename verrassingen in de toekomst. Hoe? Simpel. Op ‘mijnpensioenoverzicht.nl’ kunt u heel eenvoudig nagaan of uw partner nabestaandenpensioen opbouwt. In het overzicht wordt namelijk – naast uw eigen pensioenaanspraken – aangegeven hoeveel nabestaandenpensioen u zal ontvangen wanneer uw partner komt te overlijden.

‘Better safe than sorry’, zou ik zeggen; en al helemaal gezien de in de koker van het kabinet zittende bezuiniging op de nabestaandenuitkering.

Alternatief

En wat nu als uw partner géén nabestaandenpensioen opbouwt? Dan is het wellicht zinvol om eens om de tafel te gaan zitten en het te hebben over het afsluiten van – bijvoorbeeld – een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Zo’n verzekering kan een mooi alternatief voor nabestaandenpensioen zijn.

Meer vragen over mogelijke alternatieven? Neem vooral contact op.

 

Afspraak online/telefonisch

*
*
*
*

 

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*