Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 15 juli 2021

Pensioenfondsen opgelet – ambtshalve premienota’s

Recent boog de Rechtbank Den Haag zich over een verzet-procedure tegen een faillissementsverklaring (ECLI:NL:RBDHA:2021:7044).

Het komt vaker voor dat de verzoeker van het faillissement een pensioenfonds blijkt te zijn. Als een werkgever en pensioenfonds in discussie raken over verplichte aansluiting of hoogte van pensioenpremies, kan als ‘discussie-beslechtend-middel’ gebruik worden gemaakt van een ambtshalve nota. De werkgever krijgt dan een nota voor pensioenpremies opgelegd, waarbij door het pensioenfonds een schatting van de daadwerkelijk verschuldigde pensioenlasten is gemaakt.

De toegevoegde waarde van deze uitspraak ziet erop, dat wanneer in rechte vast komt te staan dat een dwangbevel op een ‘feitelijke kennelijke misslag’ blijkt te berusten, zonder dat het dwangbevel zelf is aangevochten, het dwangbevel niet meer tenuitvoergelegd mag worden. Dergelijke feitelijke kennelijke misslag ziet in dit verband op door het pensioenfonds gehanteerd loontijdvak, terwijl de werkgever of dat moment geen werknemers in dienst had.

Binnen de praktijk waar pensioen-, faillissements- en executierecht elkaar ontmoeten, zijn het deze details om faillissement of onterechte executie te voorkomen.

Wilt u meer informatie, laat het ons weten via onderstaand antwoordformulier.
Onze advocaten zijn u graag van dienst. 

Afspraak online/telefonisch

*
*
*
*

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*