Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 02 februari 2022

Pensioen & echtscheiding: appeltje-eitje, of consciëntieuze financiële planning?

De Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding is niet zo moeilijk. Immers, het pensioen opgebouwd tijdens het huwelijk wordt verdeeld bij helfte en de partner krijgt het volledige bijzondere partnerpensioen. Dat is alles. Als partijen er niet over na willen denken dat is de wet de wet. Het hoeft dus niet eens opgenomen te worden in het echtscheidingsconvenant.

Elke andere afspraak is overigens ook prima. Of die nu gemaakt worden met het oog op de echtscheiding of vloeit voort uit de huwelijkse voorwaarden.

Wat de financiële gevolgen zijn, doet sec dus niet ter zake. Zou je zeggen….

De praktijk is natuurlijk anders. Immers, tegenwoordig bouwen beide partners pensioen op. Dus waarom over en weer verevenen, als je beter kunt verrekenen. De ene partner houdt zijn/haar volledige pensioen en krijgt een aanvullend deel van de ander. Conversie in plaats van verevening is dan wel zo makkelijk. Dan ben je immers definitief van elkaar af.

Ook hebben partners vaak nog andere rechten. Vanuit een ‘gouden-handdruk’-stamrecht, lijfrentevoorzieningen en (voormalig) DGA’s pensioen in eigen beheer, al dan niet omgezet in een Oudedagsverplichting (ODV) met aanvullende afspraken. Verder spelen kapitaalverzekeringen, al dan niet verbonden aan de hypotheek en rol.

De oplossing

In plaats van het pensioen ‘stand alone’ te zien, is het dan ook beter om alle voorzieningen geïntegreerd te analyseren en op basis daarvan een financiële planning te maken en dán pas toe te delen. Omdat partnerpensioen veelal op risicobasis is verzekerd, vervallen deze bij een scheiding. Een aanvullende losse risicoverzekering is dan een makkelijk oplossing. Maar, dat moet wél ‘gezien’ worden!

Een deskundige, fiscaal/civiel/actuarieel/verzekeringstechnische, kijk op het financiële component bij een scheiding doet vaak wonderen in de soepele afwikkeling.

mr Theo Gommer MPLA CCFP

 

Wil je meer informatie over ‘een soepele pensioen-afwikkeling bij scheiding’, neem gerust contact met ons op, we zijn je graag van dienst. 

Afspraak online/telefonisch

*
*
*
*

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*