Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 08 oktober 2020

Over pensioenrecht, wat bijna onopgemerkt volop in beweging staat

Het interessante aan ‘pensioenrecht’ is de verbondenheid met tal van andere rechtsgebieden. In bepaalde opzichten vormt het een broeinest van vraagstukken, omdat de samenloop van rechtsgebieden niet volledig is uitgestippeld. De juridische kegel moet dan worden verbreed. Dat gaat wat verder dan bijvoorbeeld kijken hoe een pensioenovereenkomst in een arbeidsovereenkomst is verwerkt. Dat is al een gebaand pad. Veel interessanter is om de systematiek dat eigen is aan het ene rechtsgebied, in te passen in het pensioenrecht.

Zo valt inmiddels in de rechtspraak op dat het geluid dat een pensioendeelnemer in wezen een consument is, steeds luider gaat klinken. Dat roept niet alleen vragen op hoe de Pensioenwet zich hiermee verhoudt, maar ook welke juridische arsenalen uit het consumentenrecht (EU-recht!) ter beschikking komen. Misschien nog belangrijker: wat doet Europese regelgeving met daaraan strijdige nationale bepalingen? De vraag stellen is hem beantwoorden, en in mijn praktijk besteed ik daar de nodige zorg aan.

Zelf zoek ik graag naar wat de uiteindelijke toepassing is, wanneer meerdere rechtsgebieden samenvallen en door elkaar heen vloeien. Ik merk dat het recht zich in dergelijke praktijken volop ontwikkelt.

Als u met een juridisch vraagstuk over uw pensioen zit, of als jurist/advocaat ‘gewoon eens’ wilt sparren over ontwikkelingen in het pensioenrecht, neem dan vooral contact met mij op.

 

Afspraak online/telefonisch

*
*
*
*

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*