Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 12 juli 2023

Eindelijk, de Wet Toekomst Pensioenen is er!

Het heeft ‘even’ geduurd, maar na ruim 10 jaar wordt het pensioensysteem dan toch stevig aangepast. We gaan van een aanspraak op een voorwaardelijke pensioenuitkering, naar sparen in een eigen pensioenpot. De hoogte van het pensioen is dan én afhankelijk van de grootte van de eigen spaarpot én het rendement én de (veranderende) levensverwachting na ingang.

Dit geldt in ieder geval voor alle pensioenopbouw vanaf 2028, dan loopt het overgangsregime af (dat was in eerste instantie 2027). Alle opgebouwde pensioenen worden ook omgezet in dit nieuwe systeem. Drie soorten regelingen blijven (wellicht) wél in stand.

Dat zijn allereerst opgebouwde (middelloon) pensioenen bij een verzekeraar. Deze worden in normaliter niet omgezet. Daarnaast kiezen sommige gesloten pensioenfondsen ervoor om niet in te varen. Zij blijven dus in het huidige systeem, met mogelijke kortingen en/of geen indexatie, afhankelijk van de dekkingsgraad.

Tot slot zullen veel MKB-werkgevers ervoor kiezen om de zittende werknemers per 2028 in de huidige beschikbare premieregeling te houden, die veelal bestaat uit een stijgende staffel. Nieuwe werknemers moeten vanaf 2028 wél een flatrate-premie krijgen – een gelijkblijvende premie dus voor iedereen, ongeacht leeftijd.

Het is voor ondernemers verstandig om toch al ‘nu’ in kaart te brengen wat de gevolgen zijn van deze ontwikkelingen en mogelijke keuzes. Dat geldt in ieder geval als er sprake is van een fusie of overname. Immers, afhankelijk van de vraag welke keuzes zijn gemaakt en hoe dus de premielasten zich gaan ontwikkelen de komende jaren, kan eerst de prijs bepaald worden.

Naast de pensioenregeling van het over te nemen bedrijf moet dan ook goed gekeken worden naar een mogelijke compensatieregeling (voor 40/45-plusssers). Of die moet worden voortgezet na een overname … of weer gecompenseerd.

Al met al is een goede pensioen due diligence de komende jaren aan te bevelen!

 

Dit artikel is geschreven door mr. J. Theo Gommer MPLA CCFP voor onze business partner Novak.

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*