Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Nieuwsbrief Lid worden

Geplaatst op 01 juli 2025

Een scheiding volgens Boon/Van Loon – de basis

Ben je gescheiden na 27 november 1981 maar vóór 1 mei 1995? Dan regelt het Boon/Van Loon arrest de verdeling van het pensioen bij scheiding. Heb je hier als ex-partners nog niks voor geregeld? Dan wordt het hoog tijd dit te doen! In deze blog lees je over een scheiding volgens Boon/Van Loon – de basis.

Pensioen als onverdeeld goed

Op 27 november 1981 heeft de Hoge Raad het Boon/Van Loon-arrest gewezen. Daarin is – kort gezegd – bepaald dat het ouderdomspensioen en het partnerpensioen bij scheiding door de ex-partners moet worden verdeeld. Dit is het geval wanneer sprake is van een gemeenschap van goederen.

Pensioen wordt dan gezien als onderdeel van de gemeenschap. De waarde van het ouderdomspensioen en het (bijzonder) partnerpensioen moet bij helfte worden verdeeld. Is dit nog niet gebeurd? Dan kwalificeert het pensioen als onverdeeld goed en moet alsnog worden verdeeld!

Verdeling van pensioen

Hoe ziet de verdeling van het pensioen er dan precies uit? Voor de verdeling is de waarde van het opgebouwde ouderdomspensioen en partnerpensioen van belang. Let op! In de pensioenverdeling conform Boon/Van Loon wordt niet gekeken naar de opbouw gedurende het huwelijk. Het gaat om waarde van de pensioenopbouw op de datum van de scheiding. Óók wanneer het huwelijk slechts twee jaar heeft geduurd, maar reeds gedurende tien jaar pensioenopbouw heeft plaatsgevonden. Dit kan een ongewenste of onvoorziene pensioenverdeling met zich meebrengen.

De totale waarde van het ouderdomspensioen en partnerpensioen wordt bij helfte verdeeld. De ex-partner heeft recht op de waarde van het partnerpensioen. En dus nog een deel van de waarde van het ouderdomspensioen, met een 50/50 verdeling van de totale waarde als resultaat. Het deel van het ouderdomspensioen kan volgens de Hoge Raad op drie manieren worden geregeld. De eerste optie is een bedrag ineens. De tweede optie is een lijfrente afsluiten voor dit bedrag. De derde optie is een voorwaardelijk recht op een stuk van het ouderdomspensioen. Deze laatste optie heeft de voorkeur van de Hoge Raad. Deze optie sluit het meest aan bij de pensioengedachte. Je moet wel zélf tot afspraken over de verdeling en uitbetaling komen. De pensioenuitvoerder mengt zich hierin niet.

Toepassing Boon/Van Loon

Pensioenverdeling conform Boon/Van Loon is het uitgangspunt in het geval van een gemeenschap van goederen. Tenzij de ex-partners hierover bij de echtscheiding andere afspraken hebben gemaakt. Bijvoorbeeld om het pensioen niet te verdelen óf een andere verdeling is overeengekomen. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden, is de pensioenverdeling conform Boon/Van Loon in beginsel niet van toepassing.

Was je getrouwd in gemeenschap van goederen en ben je gescheiden tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995? En heb je met jouw ex-partner nog geen afspraken gemaakt over het pensioen? Dan moet het pensioen als onverdeeld goed alsnog worden verdeeld! Ondanks dat er inmiddels vele jaren zijn verstreken. Hiervoor ben je als ex-partners zelf verantwoordelijk. Belangrijk is nog dat voor de datum van de scheiding wordt aangesloten bij de datum waarop de scheiding is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Dit was een blog over een scheiding volgens Boon/Van Loon – de basis.

Vervolg serie Pensioen en Echtscheiding

In de volgende blog in de serie Pensioen en Echtscheiding gaan wij verder in op de praktische uitwerking van het Boon/Van Loon arrest. Hoe kan je nu alsnog uitvoering geven aan die verdeling? Juist omdat de pensioenuitvoerder hier niet aan meewerkt. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt deze pensioenverdeling inzichtelijk gemaakt, zodat je weet tot welke afspraken je kan komen.

Wil je hier meer over weten? Dan kan je nu het whitepaper Pensioen en Echtscheiding aanvragen via onderstaande link. Ook vind je op onze website al verschillende artikelen over pensioen en scheiding.

Contact opnemen met Gommer Advocaten

Heb je een geschil met jouw ex-partner over de pensioenverdeling? Dan staan onze advocaten jou graag te woord. Ons kantoor is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 013-5070740 of stuur een mail naar info@gommeradvocaten.nl.

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*