Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 08 december 2020

Deeltijdpensioen; wanneer krijgt het de aandacht die het verdient??

In het nieuwe PensioenAkkoord2022 wordt het pensioen weer een stapje individueler. Toch blijft naar onze mening een keuzemogelijkheid nog altijd onbelicht. Uit onderzoek blijkt ook dat werknemers huiverig tegenover deze optie staan. Over welke keuze hebben we het, dat is de keuze voor deeltijdpensioen.

Langer doorwerken is momenteel de trend en ook de enige optie om het pensioen en de AOW op lange termijn betaalbaar te houden. Langer werken is ook goed voor je gezondheid, voor je geluk én voor je portemonnee. Immers, 2 jaar langer werken levert 15% meer pensioen op (en salaris in vergelijking met de pensioenuitkering in die 2 jaar). Om dit te bereiken is flexibiliteit noodzakelijk en moet de oudere werknemer verleid worden om langer door te werken.

Globaal betekent dat eerder parttime werken om het langer vol te houden, ook eventueel tot ná de pensioendatum. Het pensioen zal dan ingepast moeten worden in die arbeidsomgeving. En óm dat vol te houden, moet demotie en/of een 2e carrière (binnen of buiten het bedrijf) én met name deeltijdpensioen meer aandacht krijgen. Maar zoals gezegd, blijkbaar is dit niet alleen een vertaalslag die veel werkgevers nog moeten maken, maar staan ook de meeste werknemers hier nog huiverig tegenover. Van de huidige werknemers boven de 60-jarige leeftijd doet maar 11% mee aan een vorm van deeltijdpensioen.

Uit het genoemde onderzoek van Netspar blijkt ook dat het zou kunnen helpen om werknemers over de brug te krijgen om een jaar lang deeltijdpensioen uit te proberen. Zo kunnen ze zelf ondervinden en ervaren of een deeltijdpensioen goed bevalt. Immers, nu is het een eenmalige, niet terug te draaien keuze en dat houdt veel werknemers tegen.

Een ander punt van aandacht is de voorlichting en informatie over de mogelijkheden van deeltijdpensioen. Daar ligt een rol voor de (HR-afdeling van) de werkgever. Dit als onderdeel van de mogelijkheden die er zijn om langer door werken te bewerkstelligen. Nu blijkt dat veel werknemers het gevoel hebben dat deeltijdpensioen niet in hun functie past en dat het (mede om die reden) ook wordt ontmoedigd door hun werkgever. Daar ligt dus echt een belangrijke stap die werkgevers nog kunnen en zullen moeten maken. Momenteel moedigt maar zo’n 25% van de werkgevers deeltijdpensioen aan, terwijl de meeste werkgevers (zo’n 75%) zich wel realiseert dat deeltijdpensioen kan helpen om de AOW-gerechtigde leeftijd te halen, danwel nog langer doorwerken te bewerkstelligen.

Kortom, deeltijdpensioen krijgt momenteel niet de aandacht die het verdient, en ook wordt in het PensioenAkkoord2022 deze kans niet gepakt. Dit terwijl gedeeltelijke pensionering er juist voor kan zorgen dat werknemers geleidelijk kunnen wennen aan het stoppen met werken. We kennen immers allemaal wel iemand voor wie de overgang van een fulltimebaan naar een volledige pensionering te groot bleek te zijn en in ieder geval voor een te lange periode. Bovendien kan deeltijdpensioen ook helpen om het werk langer vol te houden, al dan niet in de eigen functie of in een andere, meer bij de leeftijd passende functies.

Dus werkgevers, maak het een onderdeel van je bedrijfsvoering dat deze optie vanaf een bepaalde leeftijd met je werknemers wordt besproken. Bied je werknemers een duidelijk advies aan en wellicht de optie van een proefdeeltijdpensioen!

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op. We zijn telefonisch bereikbaar via 013 – 507 07 40 of via onderstaand antwoordformulier. 

Afspraak online/telefonisch

*
*
*
*

 

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*