Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Geplaatst op 26 januari 2021

Afstorting van Pensioen in Eigen Beheer wint aan actualiteit

Vanuit de rechtspraak valt op dat het leerstuk rond afstorten van in eigen beheer opgebouwde pensioenaanspraken een schoolvoorbeeld rijker is.

Enkele dagen terug is een uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch uit 2019 gepubliceerd (ECLI:NLGHSHE:2019:204). Het arrest vormt een leidraad voor de vele zaken waarin de ex-partner van een directeur-grootaandeelhouder (DGA) wenst dat haar pensioenaanspraken die in de pensioen-BV zijn opgebouwd, bij een verzekeraar worden ondergebracht.

Het is inmiddels niet meer mogelijk om gebruik te maken van de Wet Uitfasering PEB. Die wet voorzag in de mogelijkheid om in eigen beheer opgebouwde pensioenaanspraken af te stempelen tegen de fiscale waarde (en daarmee ondernemingen te ontlasten van de toenemende kosten van de pensioenvoorziening. Ex-partners (en de DGA zelf) blijven aanspraak op de commerciële waarde houden in het geval geen gebruik van deze wet is gemaakt.

Interessant is dan ook om met de uitspraak bevestigd te zien dat (1) de aanspraken van de ex-partner vastgesteld worden op de peildatum van echtscheiding en dat er (2) in het geval op basis van de op echtscheidingsdatum geldende marktrente onvoldoende middelen in de vennootschap aanwezig zijn om de gehele pensioenaanspraak van zowel de ex-partner als de DGA te dekken, een evenredige korting kan plaatsvinden en vervolgens (3) voor de afstorting ‘de heersende marktwaarde’ per datum van die afstorting gehanteerd moet worden.

Makkelijker gezegd: met het dralen van de DGA om tot afstorting van pensioenaanspraken te komen snijdt hij zichzelf in de vingers.

De gepubliceerde uitspraak van het Gerechtshof Den Bosch vormt als tussenarrest onderdeel van een ruim vier jaar lopende procedure, waarin (onder meer) alle perikelen rondom afstorting van PEB uitgebreid tot ontwikkeling zijn gekomen. De zaak vormt inhoudelijk een schoolvoorbeeld voor alle afstortingszaken die komende jaren gevoerd gaan worden.

De advocaten van Gommer & Partners zijn hierin gespecialiseerd en staan u en uw DGA-cliënten graag bij. U kunt gebruik maken van bijvoorbeeld onze e-mailservice en wij staan u uiteraard ook graag telefonisch te woord 013 – 507 07 40.  

Afstorting van Pensioen in Eigen Beheer wint aan actualiteit

Contact

Neem contact met ons op

"*" geeft vereiste velden aan

*
*
*
*